Черкаська селищна військова адміністрація
Краматорського району Донецької області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Національна стратегія з оздоровчої рухової активності – які заходи проведено на Донеччині в 2018 році

Дата: 14.01.2019 11:09
Кількість переглядів: 684

Фото без опису

На виконання Указу Президента України від 09 лютого 2016 року № 42/2016 «Про Національну стратегію з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2017 року № 548-р розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 16 січня 2018 року № 36/5-18 затверджено Регіональний план заходів на 2018 рік. Згідно із зазначеним планом, підводимо підсумки проведеної в Донецькій області роботи.

Створення мережі сучасних і привабливих спортивних споруд за місцем проживання, у місцях масового відпочинку громадян є однією з найголовніших умов розвитку рухової активності населення. На сьогоднішній день на території області, яка підконтрольна українській владі, проведено низку заходів щодо зміцнення матеріально-спортивної бази.

З метою збільшення відсотка забезпечення населення спортивними майданчиками, у 2018 році розпочато проект з реалізації бюджетної програми «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України». Департаментом сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, відповідно до пропозицій міст, районів та об’єднаних територіальних громад Донеччини, було сформовано перелік об’єктів з будівництва та направлено його до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. За вищезазначеною програмою розпочато реалізацію заходів щодо облаштування 21 футбольного поля в 10 адміністративних одиницях області.

Загалом для проведення масових спортивних та фізкультурно-оздоровчих заходів у регіоні діє 3480 спортивних споруд. У 2018 році в області проведено обласний огляд-конкурс у рамках Всеукраїнського місячника облаштування спортивних майданчиків «Спорт для всіх – спільна турбота», кубками та грамотами департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації відзначено переможців конкурсу.

У 2018 році проведено роботу щодо упорядкування мережі центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», удосконалення їх нормативно-правової бази. Станом на сьогодні в Донецькій області функціонують 16 центрів «Спорт для всіх»: 1 обласний, 14 міських та 1 районний. У минулому році такий центр створено в місті Авдіївка. Вугледарською міською радою прийнято рішення про утворення комунального закладу «Вугледарський міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», функціонування якого планується розпочати в 2019 році.

Діяльність центрів «Спорт для всіх» протягом 2018 року була зосереджена на створені сприятливих умов для реалізації права громадян на заняття фізичною культурою і спортом, надання фізкультурно-оздоровчих послуг за місцем проживання, а також в місцях масового відпочинку, сприяння здійсненню заходів, спрямованих на популяризацію здорового, безпечного способу життя та культури здоров’я.

Донецьким обласним центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» розповсюджено низку методичних матеріалів серед місцевих центрів: методичний посібник з оздоровчої та фізкультурно-спортивної роботи у літньому оздоровчому таборі; методичні рекомендації щодо навчання дітей плаванню; посібник з реалізації соціального проекту Федерації футболу України «Грай на виїзді, грай скрізь»; збірник нормативно-правових документів для використання в роботі; методичні матеріали щодо роботи центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» «Не лінуйся! Рухайся!».

У місцях масового відпочинку населення (парках, скверах, пляжах тощо) у містах та районах Донецької області в 2018 році організовано та проведено низку фізкультурно-оздоровчих заходів та фестивалів: фізкультурно-оздоровчі заходи «Спортивна зима» (59 заходів, близько 3000 учасників), фізкультурно-оздоровчі заходи з нагоди Масляної (30 заходів, близько 1800 учасників), фестиваль ранкової зарядки «Рух заради здоров’я» з нагоди Всесвітнього дня здоров’я (42 заходи, близько 4500 учасників), обласний фестиваль «Мама, тато, я – спортивна сім’я» (17 заходів, близько 500 учасників), фізкультурно-оздоровчі заходи з нагоди Дня Європи (35 заходів, близько 3000 учасників), спортивні свята «Веселі старти» з нагоди Міжнародного дня захисту дітей (36 заходів, близько 3000 учасників), фізкультурно-оздоровчі заходи з нагоди Дня молоді (30 заходів, близько 1800 учасників), обласний фестиваль «Козацькі розваги» (12 заходів, близько 300 учасників), обласний фестиваль з нагоди Дня Незалежності України (36 заходів, близько 7000 учасників), заходи для дітей у літній канікулярний період «Школа плавання» (94 заходи, близько 6000 учасників), з нагоди Дня захисника України, Дня українського козацтва (15 заходів, близько 1000 учасників), з нагоди Дня фізичної культури та спорту (50 заходів, близько 3500 учасників).

Важливою формою залучення населення до регулярних занять фізичною культурою та спортом є проведення спортивно-масових заходів – усього в 2018 році на території Донецької області відбулось 522 таких заходи. Вони сприяють покращенню фізичної підготовленості, вихованню необхідних рухових умінь та навичок, підвищенню мотивації до занять фізичними вправами.

У навчальних закладах з метою залучення дітей та молоді до активних занять спортом у містах та районах Донецької області проводились такі комплексні багатоступеневі заходів: змагання серед школярів 5 класів «Шкільна футзальна ліга», змагання «Мама, тато, я – спортивна сім’я», фестиваль «Козацькі розваги», змагання серед школярів «Веселі старти».

Проведено роботу щодо забезпечення рухової активності студентів закладів вищої освіти з урахуванням регіональних особливостей, специфіки майбутньої професії. Всього до занять фізкультурно-оздоровчою та спортивною діяльністю в області залучено 15 735 студентів. Найбільш поширеними серед них є: бадмінтон, баскетбол, бокс, боротьба вільна, важка атлетика, волейбол, волейбол пляжний, легка атлетика, теніс настільний, футбол, гирьовий спорт, карате, пауерліфтинг, фітнес, футзал, шахи, шашки. Протягом 2018 року за участю учнів та студентів проведено понад 50 обласних змагань з олімпійських та неолімпійських видів спорту.

Практичним виявом модернізації системи фізичного виховання молоді у вищих навчальних закладах області є впровадження фізкультурно-оздоровчих технологій: різноманітні фітнес-програми; вправи з ритмічної гімнастики, аеробіки та їх різновидів; ігрові види спорту; заняття йогою, вивчення техніки бойових мистецтв; заняття в плавальних басейнах і на відкритих водоймах, аквафітнес, аквааеробіка тощо.

З метою удосконалення фізичної підготовленості допризовної молоді до служби в Збройних силах України та інших військових формуваннях, утворених відповідно до законів України у правоохоронних органах, рятувальних та інших спеціальних службах, проведено обласну спартакіаду, учасниками якої стали понад 140 учнів загальноосвітніх шкіл з 14 міст та районів. Найкращі з них представили Донеччину на всеукраїнському етапі змагань, що відбувся в місті Харків з 7 по 11 травня.

У рамках спартакіади Донецької області «Повір у себе» у лютому-березні в містах Миколаївка, Слов’янськ, Маріуполь та Бахмут проведено змагання з настільного тенісу, плавання, голболу, баскетболу, легкої атлетики, які охопили 167 дітей з ураженням опорно-рухового апарату, вадами зору, слуху, розумового та фізичного розвитку. Кращі з них представили Донецьку область на фінальних всеукраїнських змаганнях, де здобули 32 медалі (14 золотих, 17 срібних та 1 бронзову).

З метою визначення рівня фізичного розвитку населення, покращення його здоров’я, забезпечення здатності до високопродуктивної праці в 2018 році в області проведено щорічне оцінювання фізичної підготовленості населення. Кількість осіб, які навчаються, працюють, або проходять службу в закладах освіти, підрозділах, формуваннях, на підприємствах, установах, організаціях, що звітували, склала 164 777 осіб.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь