Черкаська селищна військова адміністрація
Краматорського району Донецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Дія.Освіта для дітей: Від серіалів для малечі до пілотного проєкту «Оновлена інформатика - IT-студії»

Дата: 21.06.2023 12:21
Кількість переглядів: 80

Фото без опису

Дія.Освіта - це наступний етап еволюції проєкту Дія.Цифрова освіта. Дія.Освіта не тільки дозволить вимушеним переселенцям та всім іншим безплатно отримати нові навички та зробити крок назустріч новій професії, вона дуже допоможе українським дітям.

У воєнний час особливо важливо підтримувати та піклуватися про дітей. Пояснювати їм, що відбувається та відвертати їх увагу за допомогою мультфільмів, книжок та ігр. От освітні серіали для дітей від Дія.Освіта, які допоможуть малечі та батькам: 

  • Підприємництво для школярів. Доступно та зрозуміло про створення власної справи від ідеї до реалізації.
  • Діджитал-фізкультура для школярів. Уроки проводять гравці футбольного клубу «Шахтар» — капітан команди Андрій Пятов і захисник Сергій Кривцов.
  • Нові цифрові професії. Дізнавайтеся про нові цифрові професії, що мають попит: діджитал-маркетолог, SMM-спеціаліст, front-end- та back-end-розробник, QA, UI/UX-дизайнер, бізнес-аналітик, cybersecurity engineer, devOps-engineer, product manager.

Варто розповісти і про пілотний проєкт «Оновлена інформатика — IT-студії». Проєкт реалізується за ініціативи Мінцифри та МОН в межах програми EU4DigitalUA, що фінансується Європейським Союзом.

Штучний інтелект, Інтернет речей, віртуальна реальність, хмарні обчислення, блокчейн, великі дані та робототехніка — це вже наша нова реальність. Все починається зі школи, тому було вирішено переосмислити шкільний предмет і оновити зміст шкільної інформатики. Тому основною метою проєкту зі зміни курсу інформатики у 2022–2023 навчальному році стало проведення пілотування оновлених цифрових освітніх матеріалів. 

Оновлений курс інформатики охоплює такі змістові лінії — цифрову грамотність, медіатворчість, обчислювальне мислення та програмування, аналіз даних і моделювання, цифрове громадянство. Це допоможе учням сформувати детальніше розуміння предмета та нових тем.  

У пілоті беруть участь 50 шкіл. Їх відібрано із 405 заявок на участь. Серед них: 28% закладів — із сіл, селищ і селищ міського типу, 34% закладів — із міст, 26% закладів — з обласних центрів і 12% закладів зі столиці. Наразі в пілотуванні беруть участь понад 180 класів, 240 груп та 3000 учнів, під керівництвом 70 вчителів інформатики. 

Експерти провели опитування з 4 фокус-групами та індивідуальні інтерв’ю з учителями пілотних закладів, які надали відгуки щодо вивчення учнями нових тем. Учителі відзначають, що нові уроки цікаві для учнів (4,5 за 5-бальною шкалою), матеріали відповідають очікуванням (4,42 за 5-бальною шкалою), і 164 зі 171 вчителя (а це - 96%) готові рекомендувати їх для використання своїм колегам. За словами вчителів старших класів, запропоновані ресурси ІТ-студії замінюють роботу з підручниками від 70 до 100%, особливо в умовах дистанційного навчання.

Загалом за результатами 4 фокус-груп (учителями 1-4, 5-6, 7-9 та 10-11 класів) зазначаються наступні позитивні маркери цифрових освітніх матеріалів ІТ-студій: актуальність теоретичного матеріалу, наявність сучасних для інформатики тем та матеріалів; системність та структурованість ресурсів; послідовність та логічність подання освітніх матеріалів; зручність; наявність інтерактивних вправ і відео з реальними  ІТ-фахівцями; доступність при впровадженні дистанційної та змішаної форм навчання тощо.

А вже з наступного 2023-2024 навчального року після апробації та вдосконалення  оновлені освітні ресурси IT-студій будуть у вільному доступі й за ними навчатимуться 4 млн українських школярів. 

За інформацією Міністерства цифрової трансформації України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь