Черкаська селищна військова адміністрація
Краматорського району Донецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

День Державного Герба та День рідної мови відзначали у закладах культури Черкаської ОТГ

Дата: 24.02.2020 08:00
Кількість переглядів: 440

Фото без опису

Поважаймо свій народ, свою землю, яка є найкращою у світі!

Любімо Україну, її мову та пишаймося її символами!

 

     28 років тому, 19 лютого, Верховна  Рада України  ухвалила постанову «Про Державний Герб України», якою затвердила Малий Герб у вигляді золотого тризуба на синьому полі. Заклади культури Черкаської селищної ради провели ряд тематичних до Дня Герба. Так, публічна бібліотека Черкаського БІКІЦ  запрошувала до «інформаційної цікавинки», де знайомила із книгами, в яких відображена тисячолітня історія тризуба. Новомиколаївська бібліотека запрошувала на виховну годину «Символи нашої Батьківщини», а Прелесненському СЦРНК та Привільському культурно – просвітницькому центрі проходили патріотичні майстер – класи з виготовлення національного символу України -  тризуба. Озброївшись кольоровим папером та клеєм, учасники майстер-класів власноруч створювали жовто – блакитні символи свободи нашої країни.

     Також, кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. В цей день люди нагадують одне одному про те, як важливо берегти рідну мову. Адже мова – це великий скарб народу. З нагоди цієї дати в усіх бібліотеках об’єднаної громади для користувачів різних вікових категорій  були оформлені  ілюстровані книжкові виставки–знайомства  «Перлини української літератури», розгорнуті книжково-ілюстровані виставки «Мова – духовний скарб народу», «Донеччина літературна», «Українці і слов’янський світ», біля яких пройшли пізнавальні бесіди, огляди та перегляди літератури, де читачі мали змогу познайомитися з новими книгами українських поетів та письменників та кращими зразками української літератури.

     З нагоди Міжнародного дня рідної мови, працівники культури Привільського культурно – просвітницького центру запросили своїх відвідувачів на  мовознавчий квест «У царстві рідної мови», щоб здійснити подорож в історію слова. Про українську мову духовний скарб нації, одну з найбагатших і наймелодійніших мов світу йшлося на початку квесту. Далі діти змагались утворюючи нові слова, вставляли пропущенні слова у прислів’я, та  залюбки виконували завдання з лексики, фразеології, словотвору. Доповнила мовознавчий квест святково оформлена книжкова виставка «Мов джерельна вода, рідна мова моя» з розмаїттям мовознавчих видань, словників, довідників, збірників, рядом публіцистичних статей у періодиці, які присвячені рідній мові, підбірками поетичних творів, афоризмів, крилатих висловів, віршів про мову.

     21 лютого в Прелесненському СЦРНК відбулося засідання об'єднання "Берегиня", присвячене  Міжнародному дню рідної мови. Мова - це душа народу, це історія. Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Мова - жива схованка людського духу.  Тож, символічною у цей день стала зустріч із поетесою зі Слов'янська -  Тетяною Чорнобровою. Присутні із захопленням слухали її вірші та пісні у виконанні вокального ансамблю "Прелесняночка" під керівництвом Ніни Шарікової. Навіть глядачі долучились до декламації віршів, так колишний вчитель Тетяна Савінова, порадувала гостю та зачитала один із її творів. Тетяна Іванівна Чорноброва також познайомила всіх зі своїми малюнки, деякі з яких стали обкладинками до її збірки віршів. Зустріч пройшла за чашечкою чаю в теплій, приємній атмосфері. Такі вечори є завжди актуальними, адже вони підносять наш дух, гріють душі і серця усіх мешканців маленьких сіл і громади вцілому та єднають нас в одну велику родину.

 

 Відділ культури та туризму

Черкаської селищної ради

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь