Черкаська селищна військова адміністрація
Краматорського району Донецької області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рятувальники закликають не палити суху траву та стерню!

Дата: 12.08.2020 16:17
Кількість переглядів: 450

Рятувальники закликають не палити суху траву та стерню!

 

Щодня трапляються випадки неконтрольованого спалювання сухої рослинності на присадибних територіях, узбіччях доріг, в лісових масивах, лугах і пасовищах, вздовж канав і малих річок, на перелогових і заболочених землях та на полях. Такі пожежі завдають державі значні матеріальні та екологічні збитки. Так, лише 10 та 11  серпня у м. Слов’янську та Слов’янському районі сталось 12 випадків пожеж сухої рослинності, стерні та сміття.

Так, поблизу селища Донецьке, с. Сидорове, с. Маяки, с. Сергіївні, с. Адамівка та с. Майдан горіла стерня на скошених полях загальною площею 51 Га, також у с. Сергіївні, с. Сидорове, с. Оріхуватки та на в’їзді у м. Миколаївку вогнем була знищено суха трава на площі 46 Га.

Варто нагадати, що випалювання сухої рослинності не у спеціально відведених місцях, а безпосередньо там, де вона виросла, є великим господарським безглуздям, за що передбачена адміністративна відповідальність. Згідно ст. 77-1 КУпАП, випалювання стерні, лугів, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонах у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або порушення умов такого дозволу – тягне за собою адміністративну відповідальність.

А згідно зі ст. 245 ККУ, за знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення порушник може нести і кримінальну відповідальність.  Такі дії караються штрафом від 5400 до 9000 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк. Якщо внаслідок пожежі загинули люди або тварини, то такі дії караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Не можна не говорити про негативні наслідки від пожеж у природних екосистемах:

1. При випалюванні знищуються усі органічні рештки, які є природною першоосновою для утворення гумусу.
 2. Вогнем знищується вся поверхнева мікрофлора і мікрофауна, що розмножилась на поверхні землі.
 3. Випалюванням знищуються всі корисні комахи та інші живі істоти, що залягли на зимівлю у відмерлих органічних рештках.
 4. Випалена поверхня землі стає непридатною для гніздування перелітних птахів, для існування дрібних четвероногих тварин (зайців, їжаків та інших); на ній вони стають беззахисними.
 5. Відмерла органіка є основним кормом для дощових черв’яків та інших корисних живих істот, що поселяються у поверхневому шарі ґрунту; попіл, що утворюється при випалюванні, є згубним для цієї живності.
 6. Систематичне багаторазове випалювання лугів, пасовищ, перелогів сприяє інтенсивному витісненню з них тендітних кормових трав багаторічними сильнорослими бур’янами.
 7. Випалювання сухого очерету, рогозу, осоки на болотах зупиняє процес торфоутворення на їх дні, гальмує розвиток придонної болотної гідрофлори і гідрофауни, сприяє «гниттю» і «задиханню» боліт і руйнуванню їх як прихистку і місця існування і розмноження багатьох видів пернатих.
 8. Вогнем руйнується структура поверхневого шару ґрунту.
 9. Масове випалювання органічних рештків забруднює атмосферу.
 10. І це ще не вся шкода, яка завдається землі вогнем та навколишньому природному середовищу. Випалювання органічних решток на лугах, пасовищах, на землях різних видів відчужень носить стихійний характер.
  Служба порятунку  вкотре звертається до
громадян і закликає не випалювати самовільно суху природну рослинність або її залишки, бережливо ставитися до природи рідної землі та дотримуватись встановлених вимог природоохоронного законодавства та пожежної безпеки!
 
Пам’ятайте! Краще запобігти пожежі, ніж боротися з нею і ліквідовувати її наслідки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь