Черкаська селищна військова адміністрація
Краматорського району Донецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Православний календар Черкаської бібліотеки для дорослих в дії: 15 лютого - Стрітення Господнє

Дата: 15.02.2017 16:11
Кількість переглядів: 753

       Фото без опису  

До православного свята Стрітення Господнього, яке відмічається 15 лютого, Черкаська бібліотека для дорослих  підготувала та провела православну цікавинку. Відвідувачі бібліотеки ознайомилися з  оформленою книжково-ілюстративною виставкою, на якій були представлені картини-ікони, написані різними живописцями світу,ознайомилися із традиціями українського народу, що мало на меті залучити відвідувачів бібліотеки до творчого пізнання національної обрядовості, прослухали легенду про зустріч священика Симеона з Ісусом Христом та дізналися про походження назви свята і про чудодійну силу Стрітенської свічки та води,які вважаються цілющими сімейними оберегами. 

Завідувач бібліотеки науменко О.В. ознайомила присутніх з народними повір'ями, а саме: у народному побуті Стрітення або Стрічення здавна сприймається як зустріч зими з весною. Казали, що в цей день зима весну зустрічає, заморозити її хоче, та сама лиходійка від свого хотіння тільки потіє. Селяни спостерігали у цей день багато хліборобських прикмет: ясна і тиха погода в цей день віщує добрий врожай на полях та роїння бджіл; вітер — погана ознака; відлига — чекай пізньої весни. Казали ще й таке: як на Стрітення півень нап’ється води з калюжі, то жди ще стужі! Або ж: як нап’ється півень води, то набереться господар біди. У цей день ворожили, виставляючи тарілку з зерном на ніч у двір. Якщо вранці є роса — на врожай, нема роси — погана ознака.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь