Черкаська селищна військова адміністрація
Краматорського району Донецької області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Випалюєш стерню – відповідай! (штрафи до 153 000 грн.)

Дата: 30.03.2021 13:08
Кількість переглядів: 594

Департамент агропромислового розвитку та земельних відносин Донецької облдержадміністрації попереджає землевласників та землекористувачів області про те, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, штраф за забруднення повітря становить від 30 тис. 600 грн до
61 тис. 200 грн або позбавлення волі терміном до 3-х років.

Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем караються штрафом від
91 тис. 800 грн до 153 тис. грн.

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1 тис. 500 грн до 4 тис. 590 грн, на посадових осіб - від 4 тис. 590 грн до 15 тис. 300 грн. Якщо це ж призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, — штраф від 4 тис. 500 грн до 15 тис. 300 грн для громадян та від 10 тис. 710 грн до
18 тис. 360 грн. для посадових осіб.

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно- болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, карається штрафом від 3 тис. 60 гри до 6 тис. 120 гри для громадян та
15 тис. 300 до 21 тис. 420 гри для посадових осіб.

Якщо ті самі дії вчинено в межах територій та об’єктів природно- заповідного фонду - від 6 тис. 120 грн до 12 тис. 240 грн.

Кримінальним кодексом України за знищення або пошкодження, зокрема, стерні, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом передбачається: штраф від 91 800 до 153 000 грн., або обмеження волі на строк від 2 до 5 років, або позбавлення волі на той самий строк.

Також Департамент агропромислового розвитку та земельних відносин Донецької облдержадміністрації звертає увагу землевласників та землекористувачів області на те, що 17 березня поточного року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій»

Цим Законом забороняється випалювання з порушенням установленого порядку сухої рослинності або її залишків у прибережних захисних смугах уздовж річок, морів, морських заток і лиманів, навколо водойм та на островах, у середовищі розмноження та на шляхах міграції тварин. За порушення заборони передбачається адміністративна відповідальність.

Забезпечення пожежної безпеки покладається відтепер на власника земельної ділянки та іншого об’єкта нерухомого майна, орендарів земельної ділянки та іншого об’єкта нерухомого майна, якщо це обумовлено договором оренди, керівника суб’єкта господарювання.

Землекористувачів зобов’язано:

  • не допускати випалювання сухої рослинності з порушенням установленого порядку;
  • обкошувати (з прибиранням скошеного) та оборювати земельні ділянки, прилеглі до торфовищ, полезахисних лісових смуг, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, у смугах відведення автомобільних доріг і залізниць.

Особи, винні у випалюванні сухої рослинності або її залишків із порушенням порядку, встановленого Мінприроди, в прибережних захисних смугах та на островах, несуть відповідальність за порушення водного законодавства.

Крім того, до складу особливо цінних земель віднесено торфовища у складі водно-болотних угідь міжнародного значення.

Давайте пам'ятати, що природа потребує нашого захисту й дбайливого ставлення до неї!

Дбайте про стан навколишнього середовища! Адже знищення стерні - це, водночас, знищення флори та фауни регіону. Разом із стернею вогонь знищує безцінну мікрофлору полів, яка б дозволила суттєво підвищити врожайність у наступні роки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь