Черкаська селищна військова адміністрація
Краматорського району Донецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Громади Донеччини у 2022 році мають шанс отримати більше грошей: бюджет Маріуполя може збільшитися на 200 млн грн, Краматорська – на 68, а Слов’янська – на 37 мільйонів

Дата: 22.09.2021 09:43
Кількість переглядів: 452

Фото без опису

Бюджети громад Донеччини можуть змінитися завдяки податку з доходів фізичних осіб, повідомляють у Донецькому регіональному відділенні Асоціації міст України. Підтримка народними депутатами одного із законопроектів (№ 5066 або № 5066-1), що пропонують збільшити відсоток зарахування до бюджетів громад ПДФО із 60 до 65%, дасть можливість частково компенсувати видатки, перекладені державою на місцеве самоврядування, щорічне недофінансування делегованих повноважень, скасування окремих джерел доходів місцевих бюджетів, скорочення обсягу трансфертів та їх несправедливий розподіл.

З початку реформи децентралізації, місцевим бюджетам територіальних громад були передані повноваження з утримання закладів освіти, охорони здоров’я, фінансування значної частини соціальних пільг тощо. Систематичне щорічне підвищення тарифів на комунальні послуги населення повністю перекладені на місцеві ради і громадян. Тобто, склалася ситуація, коли громади мають більше повноважень, ніж коштів. Збільшення частки зарахування ПДФО до місцевих бюджетів істотно посилить громади на шляху їх розвитку. За підрахунками аналітиків Асоціації міст України, в цілому по країні збільшення зарахування податку на доходи фізичних осіб на 5% - це понад 11 млрд. грн.

«Зокрема, для Краматорська ця сума складе понад 68 млн грн., Слов’янська – 37,6 млн, Покровська – 35,5 млн, Костянтинівки – 24,4 млн, Бахмута – 23,7 млн, Дружківки – 18 млн грн, Мирнограда – 15,5 млн, Новогродівки і Нікольського – по 7 мільйонів гривень, Білозерської громади – близько 5 мільйонів. Найбільший ресурс може отримати бюджет Маріуполя – близько 200 млн грн», – зазначив регіональний консультант з бюджетних питань АМУ Костянтин Гацько.

Маріупольський міський голова Вадим Бойченко виступив з цією пропозицією на засіданні Ради регіонального розвитку та поставив питання перед Президентом України В.Зеленським. «Після утворення громади, нас стало більше і хотілося б, щоб це «більше» стало не проблемою, а способом вирішення. Додаткові 5% ПДФО дозволять Маріуполю отримати необхідні 200 мільйонів гривень, направити ці кошти на реалізацію програми «Місто без околиць», щоб в десятирічній перспективі вирішити накопичені проблеми», сказав Вадим Бойченко.

Цю позицію підтримує також Покровський міський голова Руслан Требушкін. «Впевнений, що збільшення частки ПДФО надасть громадам можливість самостійно вирішувати багато власних проблем: будівництво і ремонт шкіл, садочків, спортивних майданчиків, доріг, медичних та культурних об’єктів, подолання пандемії та інші. Плюс 5% ПДФО, що складають понад 35 мільйонів гривень для нашої громади, частково компенсують видатки, перекладені державою на місцеве самоврядування та дадуть можливість знайти кошти на покриття різниці в тарифах на комунальні послуги, що дуже важливо», написав очільник Покровської громади на своїй сторінці у фейсбуці.

На прийняття закону, за яким податок з доходів фізичних осіб залишатиметься на місцевому рівні, сподівається й керівник Авдіївської ВЦА Віталій Барабаш. «І це буде 65%, а не як зараз 18%. Тоді ми відчуємо позитивний вплив децентралізації», переконаний посадовець.

Ініціативу Асоціації міст України щодо необхідності посилення фінансової спроможності територіальних громад шляхом справедливого зарахування частки ПДФО до місцевих бюджетів підтримали також Мирноградський міський голова Олександр Брикалов і депутат Часовоярської міської ради Руслан Макарович.

«Щоб громади могли відчувати позитивні зміни децентралізації, реформа має рухатися далі. Втім повноважень у громад зараз більше, ніж грошей. Тому важко відчути зміни від децентралізації просто сьогодні і зараз. Місцева влада стикається з купою проблем, а на вирішення цих проблем громадам потрібні гроші. Тобто, залишайте гроші на місцях!», закликав Р.Макарович під час прямого ефіру на День Незалежності в Антикризовому медіа-центрі.

Заступник голови ГО «Український інститут Антикризового менеджменту» Олександр Меланченко вважає, що до бюджетів громад потрібно спрямовувати навіть 100% ПДФО. «Люди живуть в громаді, вони в ній заробляють гроші, лікуються, їхні діти ходять там до школи значить податок треба зараховувати до бюджету цієї конкретної громади. Тому особисто я за те, щоб навіть усі 100% ПДФО віддавати громадам. А для наповнення Держбюджету цілком достатньо інших податків», впевнений громадський діяч.

Зазначений фінансовий ресурс має всі шанси з’явитися у бюджетах громад 2022 року. Вирішення цього питання підтримують 34 нардепи – автори законопроектів № 5066 і № 5066-1. З метою зміцнення фінансової основи місцевого самоврядування Асоціація міст України надіслала до парламентського Комітету з питань бюджету пропозиції до проєкту Держбюджету на 2022 рік в частині місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин, а також надала пропозиції до Бюджетного та Податкового кодексів України, необхідні для підготовки проєкту Держбюджету-2022. У свою чергу, Донецьке регіональне відділення АМУ рекомендує місцевим радам області звернутися до Верховної Ради України та народних депутатів від Донеччини з пропозицією підтримки одного з вищезгаданих законопроектів та внесення відповідних змін до Бюджетного Кодексу України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь