Черкаська селищна військова адміністрація
Краматорського району Донецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Театр висвітлює проблеми екології

Дата: 04.11.2021 15:23
Кількість переглядів: 1094

 

Фото без опису

Щоб привернути увагу людей до проблеми забруднення навколишнього середовища активістки Луганської та Донецької областей реалізують проєкт «ЕКО-ТЕАТР» – дія на майбутнє!

Забруднення навколишнього середовища турбує кожного з нас, але що ми зробили для того, щоб розв’язати цю проблему? Таке питання поставили перед собою партнерки коаліції «Сучасний театр – художній засіб вирішення соціальних питань» Даша Богданова керівник ГO «Товариство активних людей» Черкаська ТГ Донецької області, Альбіна Ткаченко провідний методист "Луганський обласний центр народної творчості" м. Сєвєродонецьк і Ірина Сельницка, голова ГО «Міст 3.10» м. Лисичанськ Луганської області.

На початку жовтня, за допомогою анкет в соц. мережах було відібрано 12 молодих учасників з Черкаської громади Донецької області, які не байдужі до проблем екології та виявили бажання взяти участь у проєкті.

З 16 по 23 жовтня драматургиня, письменниця та режисерка Ірина Гарець з міст Львів-Полтава, режисерка, перформерка Антоніна Романова з міст Сімферополь-Київ та композиторка, виконавиця, акторка Олександра Малацьковська з міста Харків провели заняття, під час яких учасники отримали базові знання з театральної та вокальної майстерності, дізнались про драматургію та режисуру, спробували себе в ролі журналістів, ведучих та акторів документальних фільмів, а також пропрацювали образи створених персонажів, вигадали і зняли реклами та прописали монологи, якими звернуться до глядачів з закликом берегти природу.

24 жовтня в соц. мережах facebook та Instagram пройшла пряма трансляція прем’єри вистави-перформенсу «Голоцен» на тему захисту довкілля. Після показу «другою дією» заходу відбулось обговорення екологічних проблем з глядачами, які були висвітлені персонажами у виставі.

«Можна нескінченно спостерігати за новинами з питань екологічних катастроф і думати: «Це ж не зі мною, це десь далеко». Не те щоб байдуже, ні. Ти сортуєш сміття, намагаєшся економно користуватися ресурсами, які тобі доступні. Але все одно холодно і відсторонено. Та коли занурюєшся в тему і розумієш масштаби катастрофи, відсторонення зникає. Особливо тривожно за дітей, на яких ми залишаємо планету в такому стані. Підлітки, з якими я познайомилася в проєкті знають про катастрофу, говорять про неї і намагаються бути відповідальними і вимогливими до себе, підштовхуючи мене, дорослу, до більш кардинальних змін. «Починай з себе», - говорять підлітки. І я прислухаюся. Вважаю, що варто прислухатися всім, варто змінюватися. Мені здається, що вистава «Голоцен», це спроба дітей вчергове постукати у напівзачинені двері майбутнього. Вони сподіваються, що двері посунуться і молодь зможе пройти у придатне для життя середовище. А я сподіваюся, що ці двері будуть не на Марсі – коментує драматургиня Ірина Гарець»

18 та 19 листопада покази плануються в містах Сєвєродонецьк та Лисичанськ Луганської області. Також буде створено відео для розповсюдження і вільного доступу до матеріалів.

Проєкт «ЕКО-театр» спрямований згуртувати людей навколо екологічних проблем, використовуючи техніки сучасного театру у розв’язанні питань покращення екологічного стану довкілля у громадах. Активізувати молодь і виховувати в них волонтерські якості, які у майбутньому допоможуть зберегти довкілля.

Реалізація проєкту стала можлива завдяки грантовій підтримці, наданій у межах програми «Академія громадського активізму», що виконується Фонд Східна Європа у партнерстві з Інтерньюз-Україна за підтримки проєкту USAID Демократичне врядування у Східній Україні.

 

Більше інформації на сторінках:

Facebook Еко-театр, дія на майбутнє https://www.facebook.com/ekoteatr.dia

Instagram eko_teatr https://www.instagram.com/eko_teatr

 

Статтю підготувала Альбіна Ткаченко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь