Черкаська селищна військова адміністрація
Краматорського району Донецької області
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Шановні мешканці Черкаської територіальної громади  та представники інститутів громадського суспільства!

Дата: 20.08.2021 15:31
Кількість переглядів: 207

Шановні мешканці Черкаської територіальної громади

 та представники інститутів громадського суспільства !

 

         Черкаська селищна рада Слов’янського району Донецької області запрошує до публічного громадського обговорення проєкту рішення Черкаської селищної ради «Про припинення шляхом ліквідації філії Красноармійський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Черкаської селищної ради Слов’янського району Донецької області комунального закладу «Олександрівський опорний заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів» Донецької області» Черкаської селищної ради Слов’янського району Донецької області».

         Обговорення проводяться відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» (зі змінами та доповненнями), абзацу другому частини другої статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» (зі змінами).

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

         Основним джерелом видатків на освіту є державний  і місцевий бюджет.

         Обсяг освітньої субвенції щороку розраховується згідно з формулою розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами, затвердженої постановою Кабінетом Міністрів України від 27.12.2017 року № 1088 і враховує такі параметри:

  1. кількість учнів закладів загальної середньої освіти у міській та сільській місцевостях;
  2. розрахункову наповнюваність класів;
  3. навчальні плани.

Фактична кількість ставок педагогічних працівників чи фактичний фонд оплати праці педагогічних працівників не враховується при розподілі освітньої субвенції між місцевими бюджетами.

Основним завданням місцевої влади є раціональний розподіл освітньої субвенції (заробітна плата і нарахування вчителів) та утримання шкіл (заробітна плата молодшого обслуговуючого персоналу, оплата енергоносіїв, ремонт будівель, оновлення матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти).

         Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація щодо досягнення кращих результатів у навчанні.

         У 2021-2022 навчальному році у 5 закладах загальної середньої освіти і 2-х філіях опорного закладу навчається 851 учень у 65 класах. Середня наповнюваність класів становить 13,1. Якщо взяти в розрізі закладів загальної середньої освіти, то найвища середня наповнюваність у Черкаській ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 - 23,5 учні, найнижча у філії Красноармійський НВК «ЗОШ І-ІІ ст.-ДНЗ» Олександрівського опорного ЗЗСО І-ІІІ ст. – 6,7 учнів.

Народжуваність по громаді протягом останніх п’яти років зменшується і становить:

2016 рік  – 81 дитина

2017рік  – 64 дитини

2018 рік – 49 дітей

2019 рік – 31 дитина

         2020 рік – 38 дітей

        

         Станом на 05.09.2021 в філії Красноармійський НВК «ЗОШ І-ІІ ст.-ДНЗ» налічується 61 учень, з них - 9 дітей, які мешкають в смт Билбасівка.

Проектна потужність навчального закладу – 160 місць. Навчальний заклад заповнений на 38 % від проектної потужності, середня наповнюваність класів – 6,7 дитини.

Народжуваність по с.Новоселівка становить:

2016 рік  – 10 дітей, з них 1- не проживає, 2 навчаються у школі

2017рік  – 4 дитини, з них 1 – не проживає

2018 рік – 6 дітей

2019 рік – 1 дитина

         2020 рік – 6 дітей

Перспектив щодо збільшення кількості дітей в філії Красноармійський НВК «ЗОШ І-ІІ ст.-ДНЗ» Олександрівського опорного ЗЗСО І-ІІІ ст. у період з 2022-2023 навчального року немає.

Мала кількість дітей призводить до значного перевищення собівартості утримання одного учня у порівнянні з аналогічним показником у середньому по громаді. Так, середня по громаді становить – 42730,71 грн., по філії Красноармійський НВК «ЗОШ І-ІІ ст.-ДНЗ» Олександрівського опорного ЗЗСО І-ІІІ ст. – 49269,11 грн.

Проаналізувавши перспективну мережу, на сьогодні єдиним оптимальним шляхом у вирішенні проблеми малокомплектності є закриття філії Красноармійський НВК «ЗОШ І-ІІ ст.-ДНЗ» Олександрівського опорного ЗЗСО І-ІІІ ст.

За умови  прийняття такого рішення діти будуть забезпечені безкоштовним підвезенням до Олександрівського опорного ЗЗСО І-ІІІ ст., педагогічні працівники максимально працевлаштовані.

Для організації підвозу дітей до опорного закладу у 2021 році на умовах співфінансування (кошти державного і місцевого бюджетів) придбано шкільний автобус.

Вивільнені кошти після закриття філії будуть направлені на покращення матеріального забезпечення наявних закладів освіти (поточні ремонти, оновлення матеріальної бази тощо).

Головні переваги від закриття школи стосується покращення умов навчання дітей, що проживають у  с.Новоселівка.

Дошкільне відділення Красноармійського НВК буде функціонувати як група Олександрівського дошкільного навчального закладу «Журавлик».

 

Проєкт рішення розміщено на  сайті Черкаської селищної ради https://cherkaska-gromada.gov.ua/docs/1013346/.

 

Дія прийнятого рішення поширюється на мешканців Черкаської селищної ради.

 

У разі прийняття даного рішення з метою забезпечення доступу до повної загальної освіти мешканців села Новоселівка, буде організований підвіз дітей до комунального закладу «Олександрівський опорний заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів» Черкаської селищної ради Слов’янського району Донецької області.  

Впровадження зазначених кроків дозволить найближчим часом забезпечити ефективне використання наявних ресурсів, у тому числі збалансувати видатки на загальну середню освіту та підвищити якість надання освітніх послуг у громаді.

 

Формат проведення громадського обговорення у зв’язку з продовженням карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 та забороною масових зібрань, пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника.

Пропозиції до Проєкту рішення просимо надсилати до 20.08.2022 року на електронну адресу  відділу освіти Черкаської селищної ради  sector.osv@.ukr.net або за адресою: cмт Черкаське, вул. Дружби, 1 cмт Черкаське, Слов’янський р-н, Донецька обл. (приміщення Черкаської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1), із зазначенням прізвища, ім’я, по-батькові й адреси особи, яка ïx подає;

юридичні особи подають пропозиції (зауваження) у письмовій чи електронній формі із зазначенням свого найменування та місцезнаходження;

анонімні  пропозиції (зауваження)  не розглядаються.

Відповідальна особа: АНТИПЕНКО Наталія Вікторівна, контактний телефон (095) 5218701.

         З метою одержання пропозицій та зауважень запрошуємо зацікавлених представників громадськості до публічного громадського обговорення.

        

Результатами обговорення даного питання будуть оприлюднені на офіційному веб-сайті Черкаської селищної ради».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь