Черкаська селищна військова адміністрація
Краматорського району Донецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що таке сальмонельоз?

Дата: 16.01.2023 13:48
Кількість переглядів: 87

Фото без опису

Що таке сальмонельоз?

Сальмонельоз – гостра інфекційна хвороба, що викликається бактеріями роду Salmonella, що потрапляють в організм людини з харчовими продуктами тваринного походження, характеризується різноманітними клінічними проявами від безсимптомного носія до тяжких септичних форм.

Сальмонели можуть зберігати життєздатність у воді до 5 місяців, у ґрунті до півтора року, у м'ясі до півроку, у пташиних тушках до року і більше. При зберіганні понад 30 днів курячих яєць у холодильнику бактерія здатна проникати через цільну шкаралупу в яйце та активно розмножуватися усередині жовтка.

Близько 20 днів зберігаються у молоці, місяць у кефірі та чотири – у вершковому маслі. У сирі сальмонела може залишатися в живому вигляді до року, 3-9 місяців у яєчному порошку та 17-24 дні на шкаралупі яєць.

Сальмонели гинуть через 5-10 хвилин при температурі 70 ° С, можуть деякий час витримувати кип'ятіння, якщо знаходяться в товщі великого шматка м'яса. При варінні яєць гинуть через 4 хвилини. У молоці та м'ясних продуктах сальмонели не тільки зберігаються, але й активно розмножуються, при цьому не впливаючи на органолептичні властивості продуктів. Мікроорганізми досить стійкі до солення та копчення, а при заморожуванні збільшуються тривалість життя.

Небезпека сальмонел у тому, що живучи та розмножуючись на продуктах, вони ніяк не впливають на їх зовнішній вигляд та смакові якості.

Механізм передачі сальмонельозу:

Фекально-оральний, бактерії виділяє хвора людина або тварина з фекаліями, сальмонели потрапляють в організм людини через рот, а в рот через брудні руки або заражені продукти.

Харчовий шлях передачі людини інфекції. Зараження відбувається під час їди, приготовленої без дотримання правил термообробки.

Водний шлях передачі найчастіше реалізується на птахофабриках та тваринницьких фермах. Людина може заразитися за умови вживання сирої води.

Контакт із хворими тваринами або тваринами-носіями. Людина заражається під час догляду за ними, при роботі на м'ясокомбінатах, вживанні інфікованих (за життя або після вибою) м'яса або молочних продуктів.

Контактно-побутовий шлях зараження. Зараження контактно-побутовим шляхом відбувається через: побутові предмети, горщики, білизну, рушники, іграшки, немиті руки хворої людини.

Від моменту зараження до появи перших ознак захворювання зазвичай минає від кількох годин до 2-3 днів.

Основними клінічними симптомами є: підвищення температури тіла, нудота, блювання, біль у животі спастичного характеру і рідкий випорожнення з домішкою слизу, крові, часто зеленого забарвлення зі смердючим запахом. Захворювання може протікати як у тяжкій, так і легкій формі. З появою ознак захворювання слід обов'язково звертатися до лікаря.

При тяжкому перебігу захворювання можливий розвиток судом, переважно нижніх кінцівок. Можливий розвиток різноманітних ускладнень: панкреатити, холецистити, холангіти, хронічні коліти, інфекційно-токсичний шок, який супроводжується набряком легень і головного мозку, серцево-судинною, нирковою та наднирковою недостатністю. Генералізовані форми можуть призвести до розвитку гнійних ускладнень.

Профілактика сальмонельозу!

Строго дотримуватись правил особистої гігієни. Щеплювати гігієнічні навички своїм дітям.

Ретельно мити руки з милом (особливо після відвідування вбиральні та перед їдою).

• Не купувати м'ясо, м'ясні вироби, птицю, яйця, сир, молоко, олію, сир – у місцях несанкціонованої торгівлі.

• Купуючи яйця, суворо слідкуйте за датою сортування (воно вказується як на упаковці, так і безпосередньо на яйцях). Допустимий термін реалізації-25 днів.

• Дотримуватись термінів і температури зберігання харчових продуктів.

• Дотримуватись правил приготування їжі (використання обробних дощок та ножів окремо для сирої та готової продукції, обробка сирого яйця перед приготуванням теплим мильно-содовим розчином протягом 5 хвилин; варіння яйця протягом 10 хвилин з моменту закипання; варити птицю не менше  40 хвилин, м'ясо – не менше 2 годин.

• Купуючи продукти на ринку або в магазині, слід стежити за дотриманням товарного сусідства продуктів. Сира та готова продукція обов'язково має знаходитися на окремих вітринах та продаватися різними людьми.

• Регулярно мити холодильник, ретельно очищати комірки для зберігання яєць.

• Ретельно мити і ошпарювати окропом кухонне начиння.

Не знімайте пробу з сирого м'ясного фаршу.

• Не пити сирого молока.

• Добре промивати під проточною, а потім кип'яченою водою фрукти, зелень та овочі. Оптимально – ошпарювати окропом.

• У процесі приготування їжі мити руки після оброблення сирого м'яса, риби, птиці, контакту із сирими яйцями.

• Захищати салати, вінегрети та інші холодні страви від забруднення руками в процесі їх приготування, зберігання цих страв заправленому вигляді трохи більше години.

Пам'ятайте: специфічної профілактики сальмонельозу в людини немає.

Бережіть здоров'я, обережно підходьте до харчування та ретельно стежте за гігієною!

Підготовлено епідеміологом відділення епідеміологічного нагляду та профілактики хвороб  Слов’янської філії ДУ «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Шишовою Галиною.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь