Черкаська селищна військова адміністрація
Краматорського району Донецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сальмонельоз - причини виникнення та заходи профілактики

Дата: 20.10.2023 10:55
Кількість переглядів: 537

Фото без опису

Слов'янське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує:

 

 

Сальмонельоз - причини виникнення та заходи профілактики

 

     У 2022 році у Донецькій області було зареєстровано 64 випадки захворюваності сальмонельозом. З початку 2023 року в області зареєстровано 22 випадки захворювань. Всі випадки сальмонельозу зареєстровані серед дітей до 17 років та дорослих (інтенсивний показник - 8,4 на 100 тис. дитячого населення), що перевищує показники захворюваності дітей 2022 року в 3,2 рази (6 випадків, показник 2,2 на 100 тис. дитячого населення).


     У зв’язку з цим громадянам варто знати що таке сальмонельоз так як запобігти захворюванню сальмонельозом.


     Сальмонельоз відноситься дл харчових токсикоінфекцій. Збудник сальмонельозу – бактерії сальмонела. Джерелом інфікування є тварини та водоплавні птиці (качки, гуси) в кішкивнику яких знаходиться сальмонела. В зв’язку з цим заборонена реалізація яєць водоплавної птиці та вимушено забитих тварин в підприємствах торгівлі, громадського харчування та агропродовольчих ринках. Яйця курей на протязі 10 діб є стерильні (дієтичні). Ліцитін, який знаходиться в білку, захищає жовток від проникнення бактерій сальмонельозу.

 Інкубаційний період (час з моменту попадання сальмонел в організм людини до прояву симптомів захворювання складає від 6 до 12 годин. Відомо близько двох тисяч типів сальмонел, їм властива надзвичайна стійкість до факторів навколишнього середовища.

        Так, у кисломолочних продуктах за температури + 4 °С сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці за кімнатної температури – до 4-10 діб, у холодильнику в сирах – від 7 до 13 місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєздатність до 3-9 місяців, у ковбасних виробах – від 6 до 130 днів. Соління та копчення м’ясних продуктів не гарантує від зараження, оскільки у копченому м’ясі із 12-19% вмістом солі збудник зберігається до 75 днів.

     Симптоми сальмонельозу можуть бути різними, але зазвичай у перші години хвороби спостерігається легке нездужання, яке супроводжується здуттям живота. Потім різко наростає температура, з’являється запаморочення, біль у скронях, ломота. Ознаки інтоксикації сягають максимуму на другу добу. В цей же час з’являються ознаки гастроентериту: болі в животі, блювота, у якій наявні залишки їжі. Далі блювотні маси стають зеленими та водянистими. Пізніше приєднується діарея. Швидко наростає зневоднення організму, спостерігається збільшення печінки та селезінки. Можливий розвиток ниркової недостатності. У поодиноких випадках настає смерть.


Профілактика захворювань сальмонельозом та іншими гострими кишковими інфекціями не дуже складна і доступна для всіх:


- не споживайте продукти сумнівної якості та з закінченим терміном зберігання;

 

  • купуючи продукти швидкого харчування (шаурма та інше) обов’язково звертайте увагу на санітарно-гігієнічні умови їх приготування та наявність документів на сировину що використовують для їх приготування, а також про реєстрацію цього закладу;


- не купуйте молочні, м’ясні продукти та інші, які в торгівельній мережі зберігаються без холодильника;


- не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;

 

- мийте ретельно руки з милом після відвідування вбиральні, перед приготуванням та вживанні їжі та перед годуванням немовлят;


- дотримуйтесь правил приготування їжі (використовуйте обробні дошки і ножі окремо для сирої та готової продукції, піддівайте достатній термічній обробці м’ясні страви, страви з яєць);


- сирі овочі та фрукти мийте під проточною водою і кип’ятіть обов’язково фляжне молоко;


- яйця водоплаваючої птиці (качині, гусині і т.і.) вживайте тільки для приготування тіста, а також в страви, що підлягають достатній термічній обробці.

       

Слід пам’ятати, що навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел у харчових продуктах, вони не змінюють ні смаку, ні запаху, ні зовнішнього вигляду.


Якщо в колективі чи в сім’ї з’явився хворий на кишкові захворювання - необхідно негайно звернутись за медичною допомогою. Чим раніше виявлено кишкове захворювання, тим успішніше вживаються заходи проти його поширення.

Бережіть себе та своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь