Черкаська селищна військова адміністрація
Краматорського району Донецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сальмонельоз - причини виникнення та заходи профілактики

Дата: 20.10.2023 10:55
Кількість переглядів: 233

Фото без опису

Слов'янське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує:

 

 

Сальмонельоз - причини виникнення та заходи профілактики

 

     У 2022 році у Донецькій області було зареєстровано 64 випадки захворюваності сальмонельозом. З початку 2023 року в області зареєстровано 22 випадки захворювань. Всі випадки сальмонельозу зареєстровані серед дітей до 17 років та дорослих (інтенсивний показник - 8,4 на 100 тис. дитячого населення), що перевищує показники захворюваності дітей 2022 року в 3,2 рази (6 випадків, показник 2,2 на 100 тис. дитячого населення).


     У зв’язку з цим громадянам варто знати що таке сальмонельоз так як запобігти захворюванню сальмонельозом.


     Сальмонельоз відноситься дл харчових токсикоінфекцій. Збудник сальмонельозу – бактерії сальмонела. Джерелом інфікування є тварини та водоплавні птиці (качки, гуси) в кішкивнику яких знаходиться сальмонела. В зв’язку з цим заборонена реалізація яєць водоплавної птиці та вимушено забитих тварин в підприємствах торгівлі, громадського харчування та агропродовольчих ринках. Яйця курей на протязі 10 діб є стерильні (дієтичні). Ліцитін, який знаходиться в білку, захищає жовток від проникнення бактерій сальмонельозу.

 Інкубаційний період (час з моменту попадання сальмонел в організм людини до прояву симптомів захворювання складає від 6 до 12 годин. Відомо близько двох тисяч типів сальмонел, їм властива надзвичайна стійкість до факторів навколишнього середовища.

        Так, у кисломолочних продуктах за температури + 4 °С сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці за кімнатної температури – до 4-10 діб, у холодильнику в сирах – від 7 до 13 місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєздатність до 3-9 місяців, у ковбасних виробах – від 6 до 130 днів. Соління та копчення м’ясних продуктів не гарантує від зараження, оскільки у копченому м’ясі із 12-19% вмістом солі збудник зберігається до 75 днів.

     Симптоми сальмонельозу можуть бути різними, але зазвичай у перші години хвороби спостерігається легке нездужання, яке супроводжується здуттям живота. Потім різко наростає температура, з’являється запаморочення, біль у скронях, ломота. Ознаки інтоксикації сягають максимуму на другу добу. В цей же час з’являються ознаки гастроентериту: болі в животі, блювота, у якій наявні залишки їжі. Далі блювотні маси стають зеленими та водянистими. Пізніше приєднується діарея. Швидко наростає зневоднення організму, спостерігається збільшення печінки та селезінки. Можливий розвиток ниркової недостатності. У поодиноких випадках настає смерть.


Профілактика захворювань сальмонельозом та іншими гострими кишковими інфекціями не дуже складна і доступна для всіх:


- не споживайте продукти сумнівної якості та з закінченим терміном зберігання;

 

  • купуючи продукти швидкого харчування (шаурма та інше) обов’язково звертайте увагу на санітарно-гігієнічні умови їх приготування та наявність документів на сировину що використовують для їх приготування, а також про реєстрацію цього закладу;


- не купуйте молочні, м’ясні продукти та інші, які в торгівельній мережі зберігаються без холодильника;


- не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;

 

- мийте ретельно руки з милом після відвідування вбиральні, перед приготуванням та вживанні їжі та перед годуванням немовлят;


- дотримуйтесь правил приготування їжі (використовуйте обробні дошки і ножі окремо для сирої та готової продукції, піддівайте достатній термічній обробці м’ясні страви, страви з яєць);


- сирі овочі та фрукти мийте під проточною водою і кип’ятіть обов’язково фляжне молоко;


- яйця водоплаваючої птиці (качині, гусині і т.і.) вживайте тільки для приготування тіста, а також в страви, що підлягають достатній термічній обробці.

       

Слід пам’ятати, що навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел у харчових продуктах, вони не змінюють ні смаку, ні запаху, ні зовнішнього вигляду.


Якщо в колективі чи в сім’ї з’явився хворий на кишкові захворювання - необхідно негайно звернутись за медичною допомогою. Чим раніше виявлено кишкове захворювання, тим успішніше вживаються заходи проти його поширення.

Бережіть себе та своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь