Черкаська селищна військова адміністрація
Краматорського району Донецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До уваги посадових осіб та депутатів місцевої ради!

Дата: 24.11.2023 09:36
Кількість переглядів: 128

Фото без опису

До уваги посадових осіб та депутатів місцевої ради!

Щодо відновлення Е-Декларування доходів під час воєнного стану

Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» № 3384-IX від 20.09.2023 р., який офіційно оприлюднений у газеті «Голос України» 11.10.2023 та набрав чинності 12 жовтня.

У зв’язку з цим звертаємо Вашу увагу на основні положення вказаного Закону:

1. Суб'єкти декларування, які у 2022 - 2023 роках не подали декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зобов’язані подати відповідні декларації не пізніше 31 січня 2024 року.

Тобто, кампанія декларування за 2021-2022 роки триватиме до 31 січня 2024 року.

2. Ті особи, які під час дії воєнного стану вже подали декларації за 2021-2022 роки, мають право подати виправлені декларації за ці періоди. Для цього протягом 14 днів з дня набрання чинності Законом необхідно буде письмово в довільній формі звернутися до НАЗК з проханням забезпечити можливість подати виправлену декларацію. Після чого зазначені суб'єкти декларування зможуть один раз упродовж 30 календарних днів (з дня відкриття доступу) подати виправлені декларації за ці періоди. Про надання такої можливості декларантам буде повідомлено в їх персональні електронні кабінети у Реєстрі декларацій, без направлення офіційного листа.

При цьому НАЗК наголошує на тому, що виправити можливо лише декларації, подані у період з 24 лютого 2022 року по 11 жовтня 2023 року включно. Для цього необхідно протягом 14 днів з дня набрання чинності Законом України № 3384-ІХ, тобто не пізніше 25 жовтня 2023 року, звернутись до НАЗК з письмовим листом довільної форми. Листи з цього питання, подані 26 жовтня 2023 року або пізніше, будуть залишені без розгляду.

Письмові листи можна надсилати на електронну адресу НАЗК info@nazk.gov.ua (сканована копія листа з підписом або лист, підписаний кваліфікованим електронним підписом) або за адресою: бул. Миколи Міхновського, буд. 28, м. Київ, 01103.

3. Збільшено строк подання виправленої декларації для всіх суб'єктів декларування - тепер він становить 30 днів після подання декларації (раніше було 7 днів).

4. На період до припинення або скасування воєнного стану НАЗК має забезпечити відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (крім декларацій військовослужбовців Держприкордонслужби, ДССЗЗІ, УДО, розвідувальних органів України, ЗСУ та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, а також поліцейських поліції особливого призначення, які під час дії воєнного стану залучені до ведення бойових дій, полонених, суб'єктів декларування, які перебувають на тимчасово окупованих територіях).

5.Також розширено коло суб'єктів, які зобов'язані декларувати свій матеріальний стан, тепер воно включає посадових осіб юридичної особи публічного права.

6. Відновлено проведення спеціальних перевірок, у тому числі проведення таких перевірок стосовно осіб, призначених на посади у період дії воєнного стану.

7. Дозволено посадовим особам отримувати подарунки, якщо такі подарунки не перевищують двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб (5368 грн) та чотирьох прожиткових мінімумів (10736 грн) - якщо подарунки отримані від однієї особи/групи осіб протягом року. Також подарунки, що одержуються як відшкодування службового відрядження і здійснюється за рахунок державного/місцевого бюджету або міжнародних організацій не передбачають декларування.

8. Також суб'єкти декларування можуть не вказувати місцезнаходження нерухомості, що розташована за межами України та є місцем фактичного проживання члена сім'ї суб'єкта декларування. Суб’єкти декларування, які скористаються правом не вказувати ці дані, зобов’язані будуть подати дані після припинення воєнного стану.

9. Новий закон звільняє суб’єктів декларування від обов’язку подання повідомлень про відкриття валютного рахунка в іноземному банку та повідомлень про суттєві зміни у майновому стані, підстави для подання яких виникли під час воєнного стану.

Із текстом Закону можна ознайомитися за посиланням:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3384-20#Text


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь