Черкаська селищна військова адміністрація
Краматорського району Донецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кожна дитина, яка залишилася без піклування батьків, має право на сім’ю

Дата: 15.01.2024 15:02
Кількість переглядів: 134

    Фото без опису

Станом на 01.01.2024 року на первинному обліку служби у справах дітей Черкаської селищної ради перебуває 45 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких: 16 дітей можуть бути усиновлені та сподіваються на сімейне тепло, турботу та любов ; 27 дітей виховується в сімях опікунів/піклувальників, 5 дітей мають  прийомних батьків, 13 дітей є вихованцями дитячих будинках сімейного типу, 4 дитини перебувають в державних дитячих закладах. На території громади проживає 4 усиновлені дитини, функціонують 4 дитячі будинки сімейного типу, в яких виховується 31 дитина та 1 прийомна родина, в якій виховуються 4 прийомні доньки.

   Кожна дитина, яка залишилася без піклування батьків, має право на сімю, і реалізувати це право дитини – одне з основних задач в діяльності служби у справах дітей.

   Громадянам нашої країни надається право на усиновлення, опіку та піклування над дитиною,

право взяти дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування на виховання та спільне проживання у прийомну родину, дитячий будинок сімейного типу.

   Усиновлення є найкращою з усіх можливих на сьогодні форм сімейного влаштування дитини, тобто прийняття дитини в сімю на правах рідної дитини.

   Опіка та піклування – одна з найпоширеніших форм влаштування дітей, в основному - в сімї родичів ( під час дії воєнного стану дозволено влаштування дитини під опіку в родини знайомих, хрещених батьків тощо ).

    Прийомна сімя та дитячий будинок сімейного типу - це сімя або громадяни, які за власним бажанням на платній основі беруть дітей на виховання та спільне проживання до своєї родини, маючи належні житлово-побутові умови, стан здоровя, матеріальний стан, не перебувають у  конфлікті із законом, проходять відповідне навчання. Як законні представники своїх вихованців, прийомні батьки та батьки-вихователі представляють інтереси дитини в усіх установах , несуть персональну відповідальність за її життя та всебічний розвиток . Прийомні діти та діти-вихованці виховуються у таких родинах до 18-ти річного віку, а у разі продовження навчання дитини у професійно-технічних, вищих навчальних закладах – до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів. Прийомна родина виховує від 1 до 4 прийомних дітей. Дитячий будинок сімейного типу виховує не менше 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, включаючи рідних дітей.

   Фінансування прийомних родин та дитячих будинків сімейного типу здійснюється за рахунок державного бюджету. Батькам щомісячно виплачується грошове забезпечення . Діти та родини користуються пільгами, передбаченими законодавством України для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Щомісячно на кожну дитину виплачується державна соціальна допомога на  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

     Станом на 01.01.2024 мінімальний розмір грошового забезпечення становить : 

батьки-вихователі – 15140,00 грн.

прийомні батьки – 3028,00 грн.

максимальний розмір допомоги для дітей відповідного віку :

діти до 6 років – 6407,50 грн.

діти від 6 до 18 років – 7990,00 грн.

діти з інвалідністю до 6 років – 8970,50 грн.

діти з інвалідністю від 6 до 18 років – 11186,00 грн.

особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування віком від 18 до 23 років (студенти) – 7570,00 грн.

особи з інвалідністю з дитинства від 18 до 23 років (студенти) -10598,00 грн.

 

    В нашій країні багато дітей мріють про маму і тата. Саме Ваша сімя може стати для дитини осередком любові і тепла, якого вона прагне… І саме Ви навчите її більше усміхатися, любити життя, людей , бути щасливою.

    Зважтеся на цей крок. Ваша дитина чекає саме на Вас !

Служба у справах дітей Черкаської селищної ради запрошує громадян, які мають можливість та бажання подарувати  щастя сімейного виховання дитині-сироті або дитині, позбавленій батьківського піклування, за адресою : смт Черкаське, вул.Миру, 4, (3 поверх), Служба у справах дітей , тел.0997120681.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь