Черкаська селищна військова адміністрація
Краматорського району Донецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Від яких інфекцій перш за все варто вакцинуватися вагітним?

Дата: 26.04.2024 13:33
Кількість переглядів: 31

Фото без опису

Вагітні жінки більш схильні до важкого перебігу грипу та COVID-19 і частіше потребують госпіталізації коли хворіють на них. Неживі вакцини від грипу та м-РНК вакцини від COVID-19 дозволені для використання в будь-якому триместрі вагітності і суттєво зменшують ризик захворіти або ж забезпечують легший перебіг захворювань та суттєво знижують ризик ускладнень.
Також вакцинація від грипу та COVID-19 забезпечує захист новонародженому в перші місяці його життя завдяки отриманим від матері захисним антитілам.

Вакцинація від грипу є сезонною і проводиться щороку. Найоптимальніше щепитися в жовтні, до початку епідсезону. Проте це не означає, що вакцинуватися пізніше шкідливо чи неефективно. Адже навіть перехворівши на один із штамів грипу ви лишаєтесь вразливими до інших, а вакцина від грипу захищає від 3-4 його штамів. Наразі вакцинація від грипу в Україні не забезпечується за кошти державного бюджету, тож для проведення щеплення можна записатися до приватного медзакладу або самостійно придбати вакцину в аптеці та ввести її в медзакладі, де ви задекларовані (чи в найближчій амбулаторії, якщо ви є внутрішньо переміщеною особою).

Вакцинація від COVID-19 в Україні проводиться згідно з поточними рекомендаціями НТГЕІ. Вагітність – не перешкода, а додатковий привід отримати базовий курс або додаткову бустерну дозу вакцини проти COVID-19. Для вакцинації вагітних в Україні рекомендовано м-РНК вакцину Comirnaty виробника Pfizer. (У випадку відсутності цієї вакцини можна використати вакцину на векторній платформі Jcovden від Johnson&Johnson або іншу вакцину на векторній платформі). На сьогодні базовий курс щеплень від COVID-19 в Україні складається з трьох доз вакцини. Первинний курс вакцинації – це дві дози (або одна доза у випадку використання вакцини Jcovden від Johnson&Johnson). За 5 місяців після первинного курсу вводиться бустерна (ревакцинальна) доза. Для вакцинації в Україні наразі доступні м-РНК вакцина Comirnaty від Pfizer (в двох варіантах: моновалентна проти оригінального уханського штаму вірусу та бівалентна – проти оригінального штаму та штаму Омікрон) та векторна вакцина Jcovden (Janssen) від Johnson&Johnson. Згідно оновлених рекомендацій МОЗ, вагітні є групою високого ризику стосовно тяжкого перебігу COVID-19, тож їм рекомендовано отримати додаткову бустерну дозу, якщо від попередньої введеної дози минуло 6 місяців і більше (при цьому неважливо, якою за рахунком буде ця доза). Вакцинація від COVID-19 забезпечується державою й може бути проведена в будь-якому пункті щеплень вакцинації від COVID-19..

Життєво важливою для вагітних є вакцинація АаКДП-М (комбінованою вакциною проти правця, дифтерії та кашлюку з
ацелюлярним кашлюковим компонентом). Найоптимальніший з точки зору ефективності передачі захисних антитіл дитині період вакцинації – 16-32 тиждень вагітності. Проте якщо ви не встигли щепитися в цей період, краще все ж зробити це пізніше, аніж не вакцинуватися взагалі.
Вакцинація вагітної від кашлюку перш за все має на меті захист немовляти від цієї інфекції в перші місяці життя, коли вона є для дитини смертельно небезпечною. Тому це щеплення проводиться під час кожної вагітності незалежно від раніше отриманих доз вакцини від кашлюку, дифтерії та правця. Вакцинація вакциною АаКДП-м забезепечить також і необхідну кожні 10 років ревакцинацію від дифтерії та правця. Наразі вакцинація від кашлюку дорослих не забезпечується за кошти державного бюджету, тож для проведення щеплення можна записатися до приватного медзакладу або самостійно придбати вакцину в аптеці та ввести її в медзакладі, де ви задекларовані (чи в найближчій амбулаторії, якщо ви є внутрішньо переміщеною особою).

Якщо вагітна раніше не була щеплена від гепатиту В, то варто провести вакцинацію під час вагітності, аби уникнути ризику інфікування та передачі інфекції дитині під час пологів. Інфікування гепатитом В найбільш небезпечним для дітей саме в перший рік їхнього життя через високий ризик розвитку таких ускладнень хвороби, як цироз та рак печінки. Тож майбутній матері варто подбати про власну вакцинацію від гепатиту В, а також не відмовлятись від вакцинації дитини від цієї інфекції в пологовому будинку. Вакцинація дорослих, що не були раніше щеплені від гепатиту В, складається з 3-х доз і може проводитись за прискореною схемою з мінімальним інтервалом 1 місяць між дозами, якщо нема можливості використати стандартну схему 0-1-6 місяців.

Щодо вакцинації від інших інфекцій, то переваги вакцинації вагітних жінок зазвичай перевищують теоретичні ризики, коли ймовірність виникнення захворювання є високою та інфекція становить ризик для матері або плоду. Отже за наявності підвищеного ризику інфікування (належність до певної групи медичного ризику, контакт з хворим, подорож до тієї чи іншої країни тощо) вагітні жінки можуть бути щеплені від гепатиту А, пневмококової та менінгококової інфекцій. Для проведення цих щеплень можна записатися до приватного медзакладу або самостійно придбати вакцину в аптеці та ввести її в медзакладі, де ви задекларовані (чи в найближчій амбулаторії, якщо ви є внутрішньо переміщеною особою).

Чи можна проводити екстрену вакцинацію проти сказу під час вагітності?

Так, не лише можна, але й необхідно. Екстрена вакцинація проти сказу є вакцинацією за життєвими показами (сказ не лікується) і не має протипоказів. У випадку укусу або ослинення твариною з невідомим вакцинальним статусом обов’язково починайте курс щеплень від сказу. Вакцину від сказу забезпечує держава; також вона доступна в аптечній мережі та приватних медичних закладах.

Які вакцини протипоказані вагітним?

Вагітним протипоказано вводити живі вакцини – БЦЖ, КПК, від вітряної віспи, ОПВ, ЖЛ (проти жовтої лихоманки), що пов’язано з теоретичними ризиками для плоду. Тому живі вакцини потрібно вводити завчасно. Вакцину КПК необхідно ввести щонайменше за місяць до запланованої вагітності (ця вакцина формує захист не лише від кору та епідпаротиту, а й від краснухи – інфекції, яка є дуже небезпечною для вагітних, оскільки може призвести до синдрому вродженої краснухи в новонародженої дитини). Разом з тим, існує багато спостережень за випадками, коли жінки не знали про свою вагітність на момент вакцинації і були щеплені живими вакцинами. Тож на сьогодні так і залишається недоведеним негативний вплив на перебіг вагітності або на дитину помилкового введення живої вакцини. Вакцинація живими чи інактивованими вакцинами на будь-яких термінах вагітності не є показом для переривання вагітності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь