Черкаська селищна військова адміністрація
Краматорського району Донецької області
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Весняне намисто» в селі Прелесне знайшло своє місце

Дата: 22.05.2017 21:07
Кількість переглядів: 716

Фото без опису  Фото без опису 

Фото без опису         Фото без опису   

Фото без опису         Фото без опису

Фото без опису         Фото без опису

Фото без опису         Фото без опису

Фото без опису        Фото без опису

Фото без опису        Фото без опису

Фото без опису         Фото без опису

20 травня на базі Донецького обласного краєзнавчого музею архітектури та   побуту в селі Прелесне просто неба відбулося фольклорно-етнографічне свято «Весняне намисто», організоване відділом культури та туризму Черкаської об’єднаної територіальної громади.

   На   свято завітало багато гостей, найкращих аматорських творчих колективів закладів культури селищної ради та міст Краматорська  і Дружківки. Загалом у святковому дійстві взяли участь близько 300 чоловік.

Творчий захід пройшов на одному диханні. Учасники фольклорного свята захопили увагу глядачів з прологу до фіналу самобутнім фольклорним співом, народними костюмами, звичаями та традиціями.
   Засвоєні і примножені не одним поколінням, відшліфовані тисячолітнім досвідом, народні традиції та обрядовість у виконанні учасників художньої самодіяльності несли у собі духовні та моральні цінності, що мають велике значення для сучасної  молоді.

    В  програмі фольклорно-етнографічного свята взяли участь 10 аматорських творчих  колективів  закладів культури Черкаської  селищної ради та міста Краматорська, які відтворили справжню стихію з усіма властивими обрядами та звичаями, що притаманні етнічним культурним традиціям українців.

 

     Глядачі та гості свята познайомились з веснянками та гаївками, хороводами та обрядовими іграми, українськими народними піснями та звичаями, які сприяють духовному розвитку особистості.

   Усе це колоритне та барвисте дійство відтворили аматорські творчі колективи  закладів культури селищної ради.

    Біля пишно заквітчаної стрічками марени дівчата водили  хоровод в ніч на Івана Купала, ворожили та кидали вінки в річку часники народного вокального ансамблю «Перлина» та театрального колективу «Фантазія» Черкаського  базового історико-культурного інформаційного центру, дитячого танцювального колективу «Радуга» Красноармійського сільського клубу-бібліотеки, молодь театрального колективу «Балаганчик» та фольклорний колектив «Тройчаночка» Троїцького сільського клубу-бібліотеки збирали цілющі трави в ніч на Сімона Вілота, а вельмишановна Солоха  разом з нечистою силою ворожили довірливим дівчатам знаменитої гоголівської Диканьки театрального колективу «Арлекін» Новомиколаївського сільського інформаційно-культурного центру.

      Театральний колектив Олександрівського сільського центру розвитку молодіжних платформ відтворив обряд Різдвяних  колядок та щедрівок за участю дітей та підлітків.

      А  яке свято без веселого українського ярмарку?! І тут, за народним звичаєм, довелося створити  цікаве колоритне дійство. Як на справжньому базарі тут і пахучий калач з медом, і смажена гуска в яблуках, і вареники із сметаною, а овочів з  ниви – бачено – не - бачено. Гумор та весела пісня – незамінний атрибут українського ярмарку, створеного вокальним ансамблем «Прелесняночка».

     Крім того, усі присутні свята могли насолодитися  дзвінким співом  народного пошуково-дослідницького фольклористичного гурту «Курінець», співочого гурту «Калинонька»,  колективу пісні «Горицвіт»  міста Краматорська, а самі сміливі та завзяті  глядачі організували  тут же імпровізований танцювальний майданчик.

    Також, в рамках заходу була організована виставка майстрів декоративно-ужиткового мистецтва села Прелесне,  міст  Краматорська і Дружківки, в якій представлено багато нових імен як старшого, так і молодшого поколінь.    35 майстринь представили свої  вироби з фоамірану, бісеру, глини,  м’які іграшки Тильда, ляльки-мотанки, рушники, вишиванки, прикраси для жінок, мило ручної роботи, косметику, картини  вишивкою хрестиком, гладдю, бісером, стрічками, в’язання крючком, спицями тощо.

      Всі учасники фольклорно-етнографічного свята «Весняне намисто» були відзначені дипломами відділу культури та туризму Черкаської селищної ради та  заохочувальними сувенірами.

     Успіхів учасникам та гостям фольклорно-етнографічного свята «Весняне намисто»     побажали  секретар Черкаської селищної ради Олексій Кривоконь, начальник відділу культури та туризму  Черкаської ОТГ, депутат Черкаської селищної ради Валентина Гавриш, директор Донецького обласного музею архітектури та народного побуту Наталія Іванченко,   щиро дякуючи за дбайливе збереження та відродження прадавніх народних традицій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь